Wstecz Agro-eko-lab
Kategorie
O innowacji
Prowadzenie drobnych gospodarstw rolnych (poniżej 10 hektarów), które stanowią w Polsce większość wszystkich gospodarstw, przestaje być w naszym kraju opłacalna. Dla młodych mieszkańców i mieszkanek wsi praca w rolnictwie wydaje się nieatrakcyjna i coraz częściej decydują się oni na wyjazd do miasta lub za granicę. Ci z nich, którzy mimo wszystko wybierają rolniczą ścieżkę zawodową, często obok pracy w gospodarstwie muszą także zatrudnić się w lokalnym przedsiębiorstwie (nierzadko w pracy poniżej swoich kwalifikacji), aby zdobyć pieniądze dla rodziny. Choć rośnie popyt na wysokiej jakości żywność, wciąż jest problem z jej podażą – rolnicy boją się przejść na ekologiczne metody uprawy, gdyż nie mają zagwarantowanego rynku zbytu, brakuje im wiedzy i kontaktów z zorganizowanymi grupami nabywców (jak członkowie i członkinie kooperatyw spożywczych), które gotowe są zapłacić więcej za żywność wyższej jakości, zakupioną bezpośrednio od rolnika. Rolnicy i rolniczki nie otrzymują tej wiedzy w szkołach rolniczych, które promują konwencjonalne metody uprawy i sprzedaż plonów do skupu.
Uczniowie i uczennice szkół rolniczych.
Szkoły o kierunkach rolniczych.
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augusta Zamoyskiego w Jabłoniu.
Podręcznik dostępny w formacie PDF “Agro-eko-lab. Kooperatywy spożywcze i krótkie łańcuchy dostaw”;
prezentacja do warsztatów dotyczących krótkich łańcuchów dostaw;
prezentacja do warsztatów dotyczących rolnictwa ekologicznego w sprzedaży bezpośredniej.
Uczniowie i uczennice trzecich i czwartych klas Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augusta Zamoyskiego w Jabłoniu wzięli udział w warsztatach przeprowadzonych przez edukatorki i edukatorów z Kooperatywy “Dobrze”. Podczas warsztatów uczestnicy pogłębili wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, dowiedzieli się, jak działają skrócone łańcuchy dostaw oraz odwiedzili kooperatywę spożywczą.
Jak wdrożyć innowację?
Edukatorki i edukatorzy, którzy wprowadzą cykl edukacyjny do programu nauczania szkół.
Zorganizowanie przestrzeni warsztatowej.
Kto za tym stoi?
Beata Charycka:
E-mail: beata.charycka@dobrze.waw.pl;
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/beatacharycka?originalSubdomain=pl.
Nina Józefina Bąk:
Strona: www.ninajozefina.com/o-mnie;
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/nina-j%C3%B3zefina-b%C4%85k-664294156?originalSubdomain=pl.