Wstecz Otwarta kuchnia miejska, czyli budowanie relacji przy wspólnym stole
Kategorie
O innowacji
Innowacja odpowiada na problem niedożywienia wśród osób w kryzysie bezdomności oraz ich społecznej izolacji w przestrzeni miejskiej. Osoby doświadczające bezdomności, przebywając w przestrzeni publicznej, są szczególnie narażone na dyskryminację i przemoc, co zmniejsza ich poczucie bezpieczeństwa oraz szansę na nawiązywanie satysfakcjonujących relacji z innymi. Gotowanie w miejscach niemieszkalnych wiąże się często z dużą niewygodą, a niekiedy również z zagrożeniem życia. Może także generować koszty przekraczające możliwości tych osób, przez co zmuszone są one do rezygnacji z pełnego zaspokojenia swoich potrzeb. Jednocześnie nie ma możliwości skorzystania z jadłodajni w godzinach popołudniowych i wieczornych, ponieważ świadczą one usługi jedynie w godzinach porannych, co wyklucza m.in. osoby, które podjęły pracę zawodową.
Innowacja polega na organizacji miejsca – istniejącego już w przestrzeni publicznej pomieszczenia z kuchnią – które posłuży do regularnych spotkań poświęconych gotowaniu dedykowanych osobom z doświadczeniem bezdomności. W ramach projektu tworzy się stałą grupę składającą się z osób w kryzysie bezdomności oraz osób doświadczających innych form wykluczenia społecznego (np. seniorów i osób samotnych), które podczas regularnych spotkań w swobodnych, nieformalnych warunkach mogą się wzajemnie wspierać i inspirować do kolejnych działań. Uczestnicy powinni mieć zapewniony bezpłatny dostęp do artykułów żywnościowych, tak aby „próg wejścia” do grupy nie był uzależniony od ich zasobów materialnych. W ramach spotkań można realizować również inne aktywności, w zależności od potrzeb zgłoszonych przez członków grupy.
Osoby doświadczające bezdomności, które przebywają w schroniskach;
osoby doświadczające bezdomności, znajdujące się poza wsparciem instytucjonalnym, przebywające na ulicy i w miejscach niemieszkalnych;
inne osoby doświadczające wykluczenia społecznego, np. seniorzy, osoby samotne, osoby w trudnej sytuacji finansowej.
Miejsca Aktywności Lokalnej (MAL);
organizacje zajmujące się problemem bezdomności i pracujące z osobami w kryzysie bezdomności.
Opis modelu innowacji “Otwarta kuchnia miejska”, w tym m.in.:
projekt Otwartej kuchni;
przykładowy regulamin Otwartej kuchni;
przykładowe zaproszenie na spotkanie Otwartej kuchni;
wskazówki dotyczące rekrutacji osób do projektu.
Grupa osób w kryzysie bezdomności zaczęła regularnie spotykać się na wspólne gotowanie i posiłek.
Jak wdrożyć innowację?
Zespół składający się z osób, które mają doświadczenie w pracy z osobami w kryzysie bezdomności.
Przy założeniu, że innowacja realizowana jest w istniejącej już przestrzeni udostępnianej nieodpłatnie, innowację zrealizować można bardzo niskim kosztem. Składniki do gotowania można pozyskać bardzo tanio, np. współpracując z bankami żywności. Warto jednak przeznaczyć na ten cel pewien budżet, żeby móc realizować konkretne projekty kulinarne uczestników. Główny koszt projektu stanowią wynagrodzenia dla osób koordynujących, które podczas testowania wynosiły 50 zł brutto za godzinę pracy. Przy założeniu, że przy projekcie zatrudnione będą dwie osoby, realizujące trzygodzinne spotkania raz w tygodniu za podaną stawkę, wiąże się on z kosztem 1200 zł brutto miesięcznie.