Fundusze UE
RP
UE

Wstecz Otwarta kuchnia miejska, czyli budowanie relacji przy wspólnym stole

Dostępna publicznie kuchnia dla osób w kryzysie bezdomności.
Zdjęcie Otwarta kuchnia miejska, czyli budowanie relacji przy wspólnym stole

Kategorie

Kto za tym stoi?

Typ innowatora
Osoba fizyczna
Instytucja wspierająca rozwój innowacji
string(3) "491" string(36) "5e15c065-e210-498e-b05b-94adc6f1b883"
Inkubator pomysłów [2020-23]

O innowacji

Problem, na który odpowiada innowacja

Innowacja odpowiada na problem niedożywienia wśród osób w kryzysie bezdomności oraz ich społecznej izolacji w przestrzeni miejskiej. Osoby doświadczające bezdomności, przebywając w przestrzeni publicznej, są szczególnie narażone na dyskryminację i przemoc, co zmniejsza ich poczucie bezpieczeństwa oraz szansę na nawiązywanie satysfakcjonujących relacji z innymi. Gotowanie w miejscach niemieszkalnych wiąże się często z dużą niewygodą, a niekiedy również z zagrożeniem życia. Może także generować koszty przekraczające możliwości tych osób, przez co zmuszone są one do rezygnacji z pełnego zaspokojenia swoich potrzeb. Jednocześnie nie ma możliwości skorzystania z jadłodajni w godzinach popołudniowych i wieczornych, ponieważ świadczą one usługi jedynie w godzinach porannych, co wyklucza m.in. osoby, które podjęły pracę zawodową.

Jak działa innowacja?

Innowacja polega na organizacji miejsca – istniejącego już w przestrzeni publicznej pomieszczenia z kuchnią – które posłuży do regularnych spotkań poświęconych gotowaniu dedykowanych osobom z doświadczeniem bezdomności. W ramach projektu tworzy się stałą grupę składającą się z osób w kryzysie bezdomności oraz osób doświadczających innych form wykluczenia społecznego (np. seniorów i osób samotnych), które podczas regularnych spotkań w swobodnych, nieformalnych warunkach mogą się wzajemnie wspierać i inspirować do kolejnych działań. Uczestnicy powinni mieć zapewniony bezpłatny dostęp do artykułów żywnościowych, tak aby „próg wejścia” do grupy nie był uzależniony od ich zasobów materialnych. W ramach spotkań można realizować również inne aktywności, w zależności od potrzeb zgłoszonych przez członków grupy.

Komu służy innowacja?
  • Osoby doświadczające bezdomności, które przebywają w schroniskach;

  • osoby doświadczające bezdomności, znajdujące się poza wsparciem instytucjonalnym, przebywające na ulicy i w miejscach niemieszkalnych;

  • inne osoby doświadczające wykluczenia społecznego, np. seniorzy, osoby samotne, osoby w trudnej sytuacji finansowej.

Kto może wdrażać innowację?
  • Miejsca Aktywności Lokalnej (MAL);

  • organizacje zajmujące się problemem bezdomności i pracujące z osobami w kryzysie bezdomności.

Produkty powstałe w wyniku testowania

Opis modelu innowacji “Otwarta kuchnia miejska”, w tym m.in.:

  • projekt Otwartej kuchni;

  • przykładowy regulamin Otwartej kuchni;

  • przykładowe zaproszenie na spotkanie Otwartej kuchni;

  • wskazówki dotyczące rekrutacji osób do projektu.

Rezultaty osiągnięte w wyniku testowania

Grupa osób w kryzysie bezdomności zaczęła regularnie spotykać się na wspólne gotowanie i posiłek.

Czy innowacja została wybrana do upowszechniania?
Tak

Jak wdrożyć innowację?

Kto jest niezbędny do wdrożenia innowacji?

Zespół składający się z osób, które mają doświadczenie w pracy z osobami w kryzysie bezdomności.

Co jest niezbędne do wdrożenia innowacji?

Przy założeniu, że innowacja realizowana jest w istniejącej już przestrzeni udostępnianej nieodpłatnie, innowację zrealizować można bardzo niskim kosztem. Składniki do gotowania można pozyskać bardzo tanio, np. współpracując z bankami żywności. Warto jednak przeznaczyć na ten cel pewien budżet, żeby móc realizować konkretne projekty kulinarne uczestników. Główny koszt projektu stanowią wynagrodzenia dla osób koordynujących, które podczas testowania wynosiły 50 zł brutto za godzinę pracy. Przy założeniu, że przy projekcie zatrudnione będą dwie osoby, realizujące trzygodzinne spotkania raz w tygodniu za podaną stawkę, wiąże się on z kosztem 1200 zł brutto miesięcznie.

Pliki do pobrania

Jeśli nie zaznaczono inaczej, materiały na stronie udostępniane są na licencji Creative Commons Attribution 4.0 License, a kod i oprogramowani na licencji GNU General Public License v.3. Więcej informacji w Regulaminie.

Chcesz się dowiedzieć więcej o innowacji? Napisz do nas!

Please fill out this field

Please fill out this field

Please fill out this field

Please fill out this field

Wysyłanie...

Twoja wiadomość została wysłana.

Niestety wystąpił błąd podczas wysyłki. Spróbuj jeszcze raz lub skontaktuj się z nami.

Skip to content