Fundusze UE
RP
UE

Wstecz Smak zawodu

Portal dla uczniów i studentów wspierający ich w wyborze ścieżki zawodowej.
Zdjęcie Smak zawodu

Kategorie

Kto za tym stoi?

Typ innowatora
Osoba fizyczna
Instytucja wspierająca rozwój innowacji
string(3) "491" string(36) "aa9a5abe-2f72-4f94-9065-48e0c54405cb"
Mikro innowacje - makro korzyści [2016-2019]

O innowacji

Charakter innowacji
Produkt
Problem, na który odpowiada innowacja

Młode osoby wchodzące na rynek pracy często nie są właściwie przygotowane do wyboru ścieżki zawodowej. Brakuje im świadomości swojego potencjału, predyspozycji oraz zainteresowań, a także znajomości realiów pracy na danym stanowisku. Efektem jest wybór nieodpowiedniego stanowiska pracy, biorąc pod uwagę własne możliwości.

Jak działa innowacja?
Program wspiera młode osoby w świadomym podejmowaniu decyzji dotyczącej wyboru ścieżki zawodowej i w praktycznym sprawdzaniu swoich wyobrażeń o przyszłym zawodzie. Uczestnicy i uczestniczki projektu realizują zadania zlecane przez konkretnych pracodawców. Projekt ma formę mikropraktyk, których istotą jest to, że każda może trwać nie więcej niż kilka godzin. Realizację programu wspomaga stworzona w tym celu platforma internetowa, za pomocą której partnerzy (przedsiębiorcy, instytucje oraz organizacje pozarządowe) zgłaszają zadania do realizacji lub rozwiązania przez uczestników, a następnie potwierdzają wykonanie zadania i wystawiają ocenę. Zgłoszone zadania rejestrowane są w systemie z wykorzystaniem karty zadań. Po zrealizowaniu wszystkich zadań uczestnicy otrzymują podsumowanie uzyskanych wyników, w którym znajdą również swój profil zawodowy oraz rekomendacje dotyczące kariery, stworzone na podstawie analizy mocnych stron uczestnika.
Komu służy innowacja?
Uczniowie ostatnich lat szkół ponadpodstawowych oraz uczelni wyższych, którzy wchodzą na rynek pracy.
Kto może wdrażać innowację?
  • Szkoły ponadpodstawowe;

  • uczelnie wyższe;

  • samorządy studenckie;

  • pracodawcy;

  • organizacje pozarządowe;

  • instytucje pracujące z młodzieżą;

  • organizacje studenckie;

  • biura karier;

  • poradnie zawodowe.

Produkty powstałe w wyniku testowania
  • Platforma internetowa Smak Zawodu;

  • raport z testowania innowacji;

  • podręcznik programu;

  • instrukcja użytkownika programu.

Rezultaty osiągnięte w wyniku testowania
W testowaniu innowacji wzięło udział 10 partnerów – instytucji i przedsiębiorstw – oraz 31 uczestników i uczestniczek, z których 11 przystąpiło do etapu realizacji zadań, który nastąpił po szkoleniu. Jak wykazały ankiety ewaluacyjne wypełniane przez odbiorców i odbiorczynie innowacji, udział w programie pomógł im zweryfikować przekonania odnośnie własnych kompetencji.
Ocena skuteczności innowacji
Zdecydowanie pozytywna
Czy innowacja została wybrana do upowszechniania?
Tak

Jak wdrożyć innowację?

Kto jest niezbędny do wdrożenia innowacji?
Przedstawiciele instytucji partnerskich, którzy wyznaczają zadania uczestnikom i oceniają ich realizację.
Co jest niezbędne do wdrożenia innowacji?
  • Platforma internetowa Smak Zawodu;

  • przestrzeń szkoleniowa, umożliwiająca odbycie mikropraktyk;

  • kart zadań i ankiety preferencji zawodowych;

Pliki do pobrania

Jeśli nie zaznaczono inaczej, materiały na stronie udostępniane są na licencji Creative Commons Attribution 4.0 License, a kod i oprogramowani na licencji GNU General Public License v.3. Więcej informacji w Regulaminie.

Chcesz się dowiedzieć więcej o innowacji? Napisz do nas!

Please fill out this field

Please fill out this field

Please fill out this field

Please fill out this field

Wysyłanie...

Twoja wiadomość została wysłana.

Niestety wystąpił błąd podczas wysyłki. Spróbuj jeszcze raz lub skontaktuj się z nami.

Skip to content