Wstecz Szczypta wiedzy szefa kuchni

Materiały edukacyjne na temat alergii pokarmowych i dobrych praktyk dla branży gastronomicznej
Zdjęcie Szczypta wiedzy szefa kuchni

Kategorie

O innowacji

Charakter innowacji
Produkt
Problem, na który odpowiada innowacja
  • Ograniczona możliwość korzystania z oferty punktów gastronomicznych przez osoby z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi;

  • brak prostych narzędzi dla branży gastronomicznej, które ukazywałyby w sposób czytelny konsekwencje spożycia alergenów przez osoby z alergią.

Jak działa innowacja?

Pracownicy gastronomii - z uwagi na niski poziom świadomości i wiedzy o alergiach pokarmowych - często nie zdają sobie sprawy z konsekwencji, jakie ponoszą ich klienci w wyniku źle oznaczonego menu czy zanieczyszczonych alergenem posiłków. „Szczypta wiedzy szefa kuchni” to zbiór informacji o alergenach, checklista ułatwiająca składanie zamówień, a także ścieżka postępowania w sytuacji zgłoszenia reakcji alergicznej. W ramach innowacji powstało także pięć krótkich filmów, w których występują popularni aktorzy i postaci ze świata kulinarnego. Opowiadają oni o zagrożeniach wynikających z nieprawidłowych oznaczeń alergenów i nieprawidłowej obsługi osób z alergiami w gastronomii.

Komu służy innowacja?

Osoby z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi.

Kto może wdrażać innowację?
  • Menedżerowie lokali gastronomicznych i firm cateringowych;

  • osoby pracujące w gastronomii (np. obsługa kelnerska).

Produkty powstałe w wyniku testowania
  • Instruktaż;

  • filmy.

Rezultaty osiągnięte w wyniku testowania
  • Wzrosła świadomość zagrożeń, jakie niesie za sobą spożycie alergenów przez osoby uczulone;

  • wzrósł poziom wiedzy na temat ryzyka kontaminacji (zanieczyszczeń krzyżowych żywności);

  • pojawiła się motywacja do wprowadzenia zmian we własnej restauracji.

Jak wdrożyć innowację?

Kto jest niezbędny do wdrożenia innowacji?
  • Personel lokali gastronomicznych;

  • osoby z nietolerancjami pokarmowymi.

Co jest niezbędne do wdrożenia innowacji?
  • Dostęp do produktów innowacji;

  • zbiór dobrych praktyk w zakresie przygotowywania posiłków.

Kto za tym stoi?

Typ innowatora
Podmiot prawny
Imię i nazwisko lub nazwa innowatora/ów
Fundacja Allergia
Miejscowość, w której znajduje się miejsce zamieszkania lub siedziby innowatora/ów
Warszawa
Instytucja wspierająca rozwój innowacji
string(3) "491" string(36) "9efae06a-fdea-40d4-8a22-4bb772bd3a29"
Włącznik Innowacji Społecznych [2019-2023]
Kontakt w sprawie innowacji

E-mail: contact@allergia.pl;

Strona: www.allergia.pl;

Adres korespondencyjny: ul. Człuchowska 66 lok. 33 A, 01-360 Warszawa.

Pliki do pobrania

Jeśli nie zaznaczono inaczej, materiały na stronie udostępniane są na licencji Creative Commons Attribution 4.0 License, a kod i oprogramowanie na licencji GNU General Public License v.3. Więcej informacji w Regulaminie.

Chcesz się dowiedzieć więcej o innowacji? Napisz do nas!

Please fill out this field

Please fill out this field

Please fill out this field

Please fill out this field

Please fill out this field

Wysyłanie...

Twoja wiadomość została wysłana.

Niestety wystąpił błąd podczas wysyłki. Spróbuj jeszcze raz lub skontaktuj się z nami.

Skip to content