Wstecz Szczypta wiedzy szefa kuchni

Kategorie
O innowacji
Ograniczona możliwość korzystania z oferty punktów gastronomicznych przez osoby z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi;
brak prostych narzędzi dla branży gastronomicznej, które ukazywałyby w sposób czytelny konsekwencje spożycia alergenów przez osoby z alergią.
Pracownicy gastronomii - z uwagi na niski poziom świadomości i wiedzy o alergiach pokarmowych - często nie zdają sobie sprawy z konsekwencji, jakie ponoszą ich klienci w wyniku źle oznaczonego menu czy zanieczyszczonych alergenem posiłków. „Szczypta wiedzy szefa kuchni” to zbiór informacji o alergenach, checklista ułatwiająca składanie zamówień, a także ścieżka postępowania w sytuacji zgłoszenia reakcji alergicznej. W ramach innowacji powstało także pięć krótkich filmów, w których występują popularni aktorzy i postaci ze świata kulinarnego. Opowiadają oni o zagrożeniach wynikających z nieprawidłowych oznaczeń alergenów i nieprawidłowej obsługi osób z alergiami w gastronomii.
Osoby z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi.
Menedżerowie lokali gastronomicznych i firm cateringowych;
osoby pracujące w gastronomii (np. obsługa kelnerska).
Instruktaż;
filmy.
Wzrosła świadomość zagrożeń, jakie niesie za sobą spożycie alergenów przez osoby uczulone;
wzrósł poziom wiedzy na temat ryzyka kontaminacji (zanieczyszczeń krzyżowych żywności);
pojawiła się motywacja do wprowadzenia zmian we własnej restauracji.
Jak wdrożyć innowację?
Personel lokali gastronomicznych;
osoby z nietolerancjami pokarmowymi.
Dostęp do produktów innowacji;
zbiór dobrych praktyk w zakresie przygotowywania posiłków.
Kto za tym stoi?
E-mail: contact@allergia.pl;
Strona: www.allergia.pl;
Adres korespondencyjny: ul. Człuchowska 66 lok. 33 A, 01-360 Warszawa.
Pliki do pobrania
Materiały wideo
Inne linki
https://innowacje.rops.poznan.pl/project/szczypta-wiedzy-szefa-kuchni/